Kia originalhjul | Kalmar Bilcentrum
Mercedes-Benz Kia
Facebook Youtube Karta

Kia originalhjul

Smalandska Bil Kia E Niro originalhjul

Kia Originalhjul

Hjulen på din Kia är väldigt viktiga. De är länken mellan din bil och vägen. Vi ställer lika höga krav på våra Kia Originalhjul som våra bilar. Däcken och fälgarna har konstruerats, tillverkats och testats enligt samma stränga normer som din Kia. Därför har vi även 7 års garanti på eventuella fabrikationsfel på däck, fälgar och TPMS (Tire Pressure Monitoring System).

Här får du veta mer om däck. Både sådant som du kan kontrollera själv eller få hjälp med hos din auktoriserade Kia-verkstad.

 

Rätt däck till din Kia

 

Det kan vara svårare än vad man tror att välja rätt däck, för det finns inget däck som är bättre än alla andra. Så enkelt är det inte. Och dyrast betyder inte alltid bäst.

På alla auktoriserade Kia-verkstäder finns det experter som hjälper dig att välja rätt däck. Men det är alltid bra att veta på förhand vad som skiljer ett däck från ett annat. Alla däck har olika egenskaper så ditt val beror på hur du kör din Kia. Och vilken Kia-modell du har.

 

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 1

 

Olika typer av däck

Att välja däck handlar inte bara om att hitta rätt dimension. Det är viktigt att köpa däck som passar bilens konstruktion och egenskaper. Vi kan dela upp de olika däcktyperna som finns på marknaden i fyra kategorier:

 

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 2

Vad är skillnaden?

Det som skiljer de olika däckkategorierna åt är hur däcken beter sig på vägen under olika förutsättningar, som högre hastighet, torr eller våt vägbana, längden på bromssträckan. Eftersom det inte finns något däck som är bäst på allt så bör du välja ett däck som passar hur du kör din Kia. Exempelvis så ger ett mjukare däck lite bättre grepp men slits fortare.

Olika egenskaper hos däck:

• Stabilitet
• Grepp
• Bromssträcka
• Livslängd och ekonomi
• Komfort
• Ljudnivå
• Miljöegenskaper
• Utseende
• Rullmotstånd

Vilka däck passar just din Kia

Det som varierar mellan olika däck är dimension, mönster, konstruktion och gummiblandning. Varje däck har en egen sammansättning som gör just den sorten unik och särskiljande från andra. Vilka däck som passar just dig bäst beror på vilken Kia-modell du kör och vilka egenskaper som du tycker är extra viktiga, exempelvis lågt rullmotstånd eller däck som är bättre på våta underlag.

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 3

Vinterdäck

Du får använda vinterdäck mellan 1 oktober till 15 april. Tidigare eller senare om det råder vinterväglag, vilket definieras av att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Det finns en hel del olika typer av vinterdäck att välja mellan. Och det kan vara en utmaning att välja rätt. Här spelar flera faktorer in, kanske främst var i Sverige du oftast kör din Kia. Väder och väglag kan skifta snabbt i vissa delar av landet. Och i flera större städer råder dubbdäcksförbud på vissa gator.

Tveka inte att fråga experterna på din Kia-verkstad vilka däck du ska välja.

 

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 5

Skifta själv

Om du skiftar hjul själv så sätt de bästa hjulen bak, alltså de minst slitna, för att förhindra bakvagnssladd. Och glöm inte att efterdra hjulmuttrarna efter cirka 10 mil för säkerhets skull.

Om du är det minsta osäker på hur man skiftar hjul på rätt sätt så hör av dig till din Kia-verkstad eller annan yrkeskunnig person.

Rotationsriktning

Om dina däck har ett så kallat ”rotationsbestämt däckmönster” så finns det en pil på varje däck som visar rotationsriktningen. Se till att pilen pekar åt det håll som hjulet roterar när du färdas i bilens körriktning (framåt) på alla hjul,.

Däcktryck

Kontrollera att däcken har rätt tryck då och då. I instruktionsboken eller inne på tanklocket finns det information om rekommenderat däcktryck. Kolla extra noga när det är kallt ute. 10 graders temperaturskillnad kan påverka trycket mycket. Vinterdäck ska ha cirka 0,2 till 0,3 högre däcktryck än sommardäck.

 

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 4

 

Hjulinställning

Felaktiga vinklar på hjulen, eller hjulinställningen, kan påverka slitaget på hjulens inre kanter (A) eller yttre (B). Hjul med korrekta vinklar (C) är parallell med varandra på varje hjulaxel. För att rikta in hjul krävs expertis och specialverktyg. Om du misstänker att din Kia behöver justera hjulinställningen, kontakta din Kia-verkstad.

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 6

Smalandska Bil Kia originalhjul vinter 7

Inkörning av nya däck

Om du har nya däck ska du alltid köra in dem lite lugnare de första 50–100 milen så att fälgen sätter sig ordentligt. Nya dubbdäck håller längre om du kör in dem försiktigt i 50–100 mil, helst på barmark. Sväng inte på ratten när bilen står stilla med dubbdäck, då kan dubbarna vridas ur däcket.

Kia Originalfälgar

Vi har ett stort utbud av fälgar i olika varianter och storlekar. Det finns några saker man bör tänka på när man väljer fälgar. De ska både förhöja bilens utseende och passa bilens design. De ska även matcha bilens egenskaper gällande körglädje, vägegenskaper, säkerhet och kvalité som är minst lika viktiga.

Våra fälgar är speciellt framtagna för din Kia och har genomgått noggranna tester för att uppfylla våra hårda krav på material, hållfastighet, korrosionsskydd, aerodynamik, centrering på navet, ventilation och värmeavledande egenskaper.

Med Kia Originalfälgar kan du känna dig trygg med att de uppfyller våra hårt ställda krav, ser snygga ut och att de fungerar felfritt under många år framöver.

Smalandska Bil Kia originalhjul 1

Förvaring

Du kan öka däckens hållbarhet och livslängd genom att förvara dem svalt, mörkt och torrt, travade eller hängande. Tvätta även bort smuts och vägsalt.

Kia-kortet är laddat med fördelar

Med Kia-kortet får du bonuspoäng på allt du handlar. Hos auktoriserade Kia-återförsäljare och -verkstäder kan du dessutom välja att delbetala ditt köp upp till 4 månader ränte- och betalningsfritt eller upp till 12 månader räntefritt.